سفرنامه الجزایر رئیس دولت سیزدهم
از دعوت برای سرمایهگذاری انرژی در ایران تا امضای ۶ سند همکاری
رئیس دولت سیزدهم در سفردو روزه خود به الجزایر، علاوه بر شرکت و نطق در هفتمین نشست مجمع سران کشورهای صادرکننده گاز، با سران کشورهای قطر، تونس، موزامبیک، عراق، بولیوی و الجزایر دیدار و گفتوگو کرد. در این سفر ۶ سند همکاری میان ایران و الجزایر به امضاء رسید.
به گزارش گروه سیاسی آفتاب یزد سید ابراهیم رئیسی بامداد شنبه ۱۲ اسفند ۱۴۰۲ به منظور انجام دیدار رسمی دوجانبه و همچنین شرکت در هفتمین نشست مجمع سران کشورهای صادرکننده گاز (GECF) با بدرقه حجتالاسلاموالمسلمین محسن قمی مشاور امور بینالملل رهبر انقلاب، محمد مخبر معاون اول رئیس جمهور و تعدادی از اعضای کابینه، در رأس یک هیئت عالیرتبه اقتصادی و سیاسی، عازم «الجزیره» پایتخت «الجزایر» شد.
رئیس قوه مجریه پیش از ترک تهران و در فرودگاه مهرآباد با بیان اینکه به عنوان یکی از بزرگترین تولید و صادرکنندگان گاز و نیز به دلیل ارتباطات گسترده با کشورهای منطقه خلیج فارس و آسیای میانه، ایران میتواند به هاب منطقهای تولید و صادرات گاز تبدیل شود، گفت: این ظرفیت باید به دنیا معرفی شود تا بتواند زمینه تقویت تعاملات ایران با دیگر کشورهای تولید و صادرکننده گاز را فراهم کند.
روز اول؛ نطق در هفتمین نشست GECF و دیدار با سران ۵ کشور
صبح شنبه رئیسی با استقبال «نذیر العرباوی» نخستوزیر الجزایر وارد الجزیره پایتخت این کشور شد.
هفتمین نشست مجمع سران کشورهای صادرکننده گاز (GECF) ظهر شنبه به ریاست «عبدالمجید تبّون» رئیس جمهوری دموکراتیک خلق الجزایر آغاز شد و سران حاضر در این نشست پس از گرفتن عکس یادگاری، با حضور در جلسه نطقهای خود را انجام دادند.
رئیس جمهوری اسلامی ایران هم در نطق خود در این نشست پیشنهاد کرد: برای برخورداری همه اعضاء از ظرفیتهای یکدیگر، دبیرخانه مجمع، سازوکاری را برای تبادل دانش فنی و تجربیات کشورهای عضو در صنعت گاز به کار گیرد.
رئیسی همچنین با دعوت از سرمایهگذاران بینالمللی برای حضور در پروژههای انرژی ایران، اظهار کرد: ما آمادگی تبدیل شدن به هاب انرژی و همچنین مسیری امن برای توزیع و ترانزیت گاز بین تولیدکنندگان و بازارهای مصرف را داریم از سرمایهگذاران بینالمللی و کشورهای عضو GECF برای حضور در پروژههای بخش انرژی و گاز ایران دعوت میکنم. ظرفیتهای ایجادشده در صنعت گاز ایران زمینه مناسبی برای همکاری کشورهای عضو GECF در حوزه بالادستی و پاییندستی گاز طبیعی و تجارت آن نیز ایجاد کرده است.
پس از آن دیدارهای دوجانبه رئیس دولت سیزدهم با سران کشورهای حاضر در این نشست صورت گرفت. رئیسی در روز اول سفر خود به الجزایر و در حاشیه هفتمین نشست مجمع سران کشورهای صادرکننده گاز (GECF) با شیخ «تمیم بن حمد بن خلیفه آل ثانی» امیر قطر، «قیس سعید» رئیسجمهور تونس، «فیلیپ نویسی» رئیسجمهور موزامبیک، «عبداللطیف رشید» رئیسجمهور عراق و «لوئیس آرسه» رئیسجمهور بولیوی دیدار و گفتوگو کرد.
رئیسی در دیدار امیر قطر با انتقاد از بیعملی برخی کشورهای اسلامی در قبال جنایتگری صهیونیستها، یادآور شد: از زمان برگزاری نشست اضطراری سازمان همکاری اسلامی در ریاض تاکنون هیچ اقدام عملی موثری برای توقف جنایات صهیونیستها در غزه صورت نگرفته و همچنان روابط اقتصادی برخی دولتهای منطقه با رژیم صهیونیستی ادامه دارد.
شیخ «تمیم بن حمد بن خلیفه آل ثانی» هم در این دیدار با اشاره به اینکه روابط دو کشور در بهترین شرایط تاریخ خود قرار دارد، این سطح روابط را موجب افتخار دولت قطر دانست و ضمن بیان و تشریح آخرین تحولات منطقه، تصریح کرد: قتلعام مردم بیگناه غزه در صف دریافت کمکهای بشردوستانه هیچگاه از حافظه تاریخی مردم جهان فراموش نخواهد شد.
رئیس دولت سیزدهم در دیدار رئیسجمهور تونس، با بیان اینکه روابط اقتصادی ایران و تونس به میزان عمق پیوندهای قلبی و روابط سیاسی فیمابین توسعه پیدا نکرده است، تاکید کرد: اراده جدی جمهوری اسلامی ایران تعمیق روابط اقتصادی با کشورهای اسلامی به ویژه در شمال آفریقاست.
«قیس سعید» هم در این دیدار با بیان اینکه تونس خواستار توسعه و ارتقای روابط با جمهوری اسلامی ایران است، عنوان کرد: دولت تونس در قبال مسئله فلسطین نیز هیچ اختلاف موضعی با جمهوری اسلامی ایران ندارد.
همچنین رئیسی در دیدار رئیسجمهور موزامبیک، برداشتن گامهای بعدی در روابط فیمابین را نیازمند طراحی نقشه راهی جدید دانست و در همین راستا پیشنهاد کرد با هدف ارتقای سطح روابط و شناسایی و بهرهبرداری از ظرفیتهای بالای دو کشور، کمیسیون مشترک ایران و موزامبیک فعال شود.
«فیلیپ نویسی» هم در این دیدار توسعه روابط کشورش با جمهوری اسلامی ایران را زمینهساز تحقق تحولاتی مهم دانست و ضمن استقبال از پیشنهاد فعال شدن کمیسیون مشترک ایران و موزامبیک خواستار عملیاتی شدن توافقات میان دو کشور و همچنین تسریع در امضای توافقنامه استرداد محکومان میان ایران و موزامبیک شد.
در این سفر رئیس قوه مجریه در دیدار رئیسجمهور عراق با اشاره به سابقه طولانی حسن همجواری و همسایگی ملت عراق، به ویژه ساکنان اقلیم کردستان با ملت ایران، نسبت به توطئه رژیم صهیونیستی برای ضربه زدن به این روابط هشدار داد و با یادآوری نقش تاریخی سپهبد شهید قاسم سلیمانی در جلوگیری از تحقق نقشه دشمنان علیه دولت و ملت عراق، بر ضرورت اجرای کامل توافقنامه امنیتی ایران و عراق مبنی بر خلع سلاح و جلوگیری از حضور و فعالیت عناصر تروریستی و تجزیهطلب در مرزهای جمهوری اسلامی ایران از سوی طرف عراقی تاکید کرد.
«عبداللطیف رشید» هم در این دیدار با بیان اینکه روابط جمهوری اسلامی ایران و عراق فراتر از همسایگی در مرزهای جغرافیایی است و ریشه عمیق در باورهای دینی و فرهنگی دو ملت دارد، گفت: ما هیچگاه الطاف جمهوری اسلامی و ملت ایران در مقاطع و برهههای حساس و تاریخی مردم عراق را فراموش نخواهیم کرد و اطمینان میدهیم که هرگز اجازه نخواهیم داد از خاک عراق کوچکترین تعدی به خاک جمهوری اسلامی ایران صورت گیرد.
رئیسی همچنین در دیدار رئیسجمهور بولیوی، جایگاه این کشور را در آمریکای لاتین، ویژه و الهامبخش برای ملتهای این منطقه عنوان و بیان کرد: جمهوری اسلامی ایران برای ارتقای همکاریها با دولت بولیوی مانعی ندارد و روابط اقتصادی و تجاری دو کشور باید به میزان تعاملات سیاسی فیمابین رشد و توسعه پیدا کند.
«لوئیس آرسه» هم در این دیدار با بیان اینکه نگاه ما به جمهوری اسلامی ایران فراتر از یک کشور بلکه به عنوان یک دوست و برادر است، مواضع دو کشور را در موضوعات بینالمللی بسیار نزدیک توصیف کرد.
در دیدار روسای جمهور ایران و بولیوی، تقویت همکاریها در حوزههای تجارت، انرژی، خدمات فنی و مهندسی و کشاورزی مورد تاکید طرفین قرار گرفت.
رئیسی در پایان برنامههای روز اول سفر خود به الجزایر، با همراهی وزیر آموزش این کشور در مسجد جامع الجزایر به عنوان بزرگترین مسجد قاره آفریقا و سومین مسجد بزرگ جهان اسلام حاضر و ضمن بازدید از بخشهایی از این مسجد، در جریان روند احداث آن قرار گرفت و در ادامه همراه با نمازگزاران الجزایری فریضه نماز مغرب را به جا آورد.
رئیس قوه مجریه در جریان این بازدید بر آمادگی جمهوری اسلامی ایران نسبت به گسترش ارتباطات فرهنگی میان ایران و الجزایر با محوریت مساجد و در راستای معرفتافزایی، علمافزایی و ایجاد وحدت و انسجام در جهان اسلام تاکید کرد.
روز دوم؛ نشست هیئتهای عالیرتبه ایران و الجزایر و امضای ۶ سند همکاری
اما برنامههای دومین روز این سفر با ادای احترام رئیسی به شهدای انقلاب الجزایر آغاز شد. رئیس دولت سیزدهم صبح یکشنبه ۱۳ اسفند ۱۴۰۲ در محل یادمان شهدای انقلاب الجزایر حاضر شد و با نثار تاج گل به مقام شهدای این کشور ادای احترام کرد.
همچنین عصر این روز «عبدالمجید تبون» رئیسجمهور الجزایر در محل کاخ ریاستجمهوری این کشور به صورت رسمی از رئیس جمهوری اسلامی ایران استقبال کرد. در مراسم استقبال رسمی رئیسجمهور الجزایر از رئیس جمهوری اسلامی ایران، پس از نواخته شدن سرود ملی و گرفتن عکس یادگاری روسای جمهور ایران و الجزایر، اعضای هیئتهای عالیرتبه دو کشور معرفی شدند. بلافاصله پس از مراسم استقبال، گفتوگوی خصوصی روسای جمهور دو کشور انجام شد.
پس از آن نشست مشترک هیئتهای عالیرتبه جمهوری اسلامی ایران و الجزایر برگزار شد. رئیسی در این نشست به پیشرفتهای قابل توجه اقتصادی ایران و حرکت از سمت اقتصاد تکمحصولی به سمت داشتن تولیدات متنوع و باکیفیت صنعتی، کشاورزی و دانشبنیان اشاره کرد و گفت: ظرفیتهای بالای ایران در حوزه اقتصادی زمینه مناسبی برای توسعه همکاریهای متقابل در زمینههای انرژی، فنی، مهندسی، صنعتی، پتروشیمی و مالی با الجزایر است.
«عبدالمجید تبون»هم به توافقات صورتگرفته در ملاقات خصوصی با رئیس جموهری اسلامی ایران در زمینه تقویت روابط تجاری، اقتصادی، سیاسی و همچنین افزایش مبادلات تجاری و مالی اشاره و بر فعال شدن کمیسیون مشترک دو کشور تاکید کرد.
مقامات جمهوری اسلامی ایران و الجزایر پس از حضور در نشست مشترک هیئتهای عالیرتبه، در حضور روسای جمهور دو کشور، ۶ سند همکاری میان ایران و الجزایر در زمینههای نفت و گاز، علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان، ورزشی، گردشگری و همکاریهای رسانهای به امضاء رساندند.
برگزاری نشست مطبوعاتی مشترک روسای جمهور ایران و الجزایر دیگر برنامه این سفر بود. رئیسی در این نشست مطبوعاتی با اشاره به پیشرفتهای قابل توجه جمهوری اسلامی ایران در حوزه اقتصاد برای انتقال تجربیات جمهوری اسلامی ایران در زمینههای مختلف با کشور الجزایر اعلام آمادگی کرد و افزود: امیدواریم این سفر زمینهساز برداشتن گامهای بلند مسئولان دو کشور در توسعه روابط سیاسی، اقتصادی و فرهنگی باشد.
رئیس دولت سیزدهم همچنین ضمن اعلام حمایت از مواضع دولت الجزایر در راستای استقرار صلح و ثبات و امنیت در منطقه اظهار کرد: بیتردید اگر بیگانگان در منطقه دخالت نکنند، امنیت و صلح و ثبات به دست مسئولان عالی کشورهای منطقه رقم خواهد خورد.
رئیس جمهوری اسلامی ایران شامگاه یکشنبه ۱۳ اسفند ۱۴۰۲ پس از پایان سفر دو روزه خود به الجزایر، الجزیره را به مقصد تهران ترک کرد.