مجید خسروان مسئول گروه تعزیه داران سیدالشهدا به آفتاب یزد گفت: انتقادی که به برنامه «مجلس واقعه» وارد است این است که در قسمت‌هایی از برنامه نوازنده شیپور برای خودش می‌نوازد و فقط تصویر او را می‌بینیم و روی تعزیه آهنگسازی شده که این کار در شان تعزیه نیست.

گروه فرهنگی آفتاب یزد: هنر شبیه‌خوانی یکی از هنرهای آیینی اصیل و دیرینه ماست که هر ساله با نزدیک شدن به ایام عزاداری سیدالشهدا، با مجسم کردن مصائب اهل بیت در یک قالب نمایشی، شور و حال خاصی به مراسم عزاداری می‌بخشد. این هنر شباهت بسیاری با تعزیه‌خوانی دارد اما نسبت به آن، از قدمت کمتری برخوردار است. عموم مردم گاهی تعزیه‌خوانی و شبیه‌خوانی را یکسان می‌شمارند اما اهالی هنر، با آگاهی از تفاوت‌های بنیادین این دو هنر، در این سال‌ها تلاش داشته‌اند تا هر دو حرفه هنری را فعال و پررونق نگه دارند.
در این شب‌های منتهی به اربعین حسینی، برنامه‌ای تحت عنوان «مجلس واقعه» از تلویزیون روانه آنتن می‌شود که به هنر شبیه‌خوانی و همچنین تعزیه می‌پردازد. از ابتدای اعلام مجری برنامه تاکنون، حرف و حدیث‌هایی دامن‌گیر آن شده است که برخی به ساختار برنامه و نحوه پرداختن به تعزیه برمی‌گردد و برخی دیگر به پیشینه مجری آن یعنی آریا عظیمی‌نژاد. اهالی هنر تعزیه‌خوانی نیز انتقاداتی را به این برنامه وارد می‌دانند. به سراغ مجید خسروان مسئول گروه تعزیه داران سیدالشهدا، که یکی از همین منتقدان است، رفتیم و راجع به نقدهای مطرح‌شده حول این برنامه، نظرش را پرسیدیم.
مجید خسروان که سالیان سال در سطح مراکز فرهنگی کشور اجرای مراسم تعزیه خوانی بصورت حرفه ای را دارد، گفت: بعد از ۱۴۰۰ سال از واقعه صحرای نینوا و شهادت حضرت سیدالشهدا علیه السلام و یاران وفاداراش، آتش عشق و محبت دوستداران حسین همواره شعله ور تر می شود و هرساله خیل عظیمی از دوستداران خاندان عصمت و طهارت مسافر کشتی نجات حسین می شوند اما در این بین لشگر عناد و جهل، همواره سعی بر تخریب و سنگ اندازی به ارزش های معنوی نهضت عاشورا داشته ولی به فضل خداوند همیشه به رسوایی نادانان منجر شده است.
وی ادامه داد: هنر ارزشمند شبیه خوانی از بدو شکل گیری نیز سالانه تعداد زیادی از علاقمندان را به خود جذب کرده و در این بین عده ای با غرض ورزی و عناد که برآمده از جهل و کینه بوده سعی در به نابودی کشاندن این ارزش ملی- مذهبی را دارند.
خسروان در خصوص برنامه «مجلس واقعه» که این شب‌ها از تلویزیون به پخش می‌رسد، گفت: در طی چند روز اخیر، برنامه ای با عنوان «مجلس واقعه» با موضوع تعزیه از رسانه ملی پخش شده که ساختار آن دارای اشکالاتی است و مورد انتقاد دلسوزان عرصه تعزیه گردید. از جمله انتخاب مجری برنامه که طی اخبار منتشر شده در چند روز گذشته با انتشار استورهای ایشان در اغتشاشات سال گذشته در فضای مجازی همراه بوده است و برای جامعه تعزیه ممکن است ذهنیت ایجاد شود.
مسئول گروه تعزیه داران سیدالشهدا تاکید کرد: نشر تعزیه و هنر شبیه خوانی توسط رسانه ملی کار بسیار ارزشمند و پسندیده و باعث اعتلای این هنر مقدس می باشد ولی در کنار این کار ارزشمند نباید از این غافل شویم کار را به افراد غیر متخصص در این حوزه ندهیم که باعث ضربه به هنر مقدس شبیه خوانی شود، در پخش دو قسمت ابتدایی برنامه روز واقعه که توسط آریا عظیمی نژاد آماده شده است شاهد انتقاداتی از سوی یک سری از تعزیه خوانان عزیز و همچنین نقد آن توسط استاد موسیقی تعزیه کشور عباس صالحی که در برنامه حضور داشتند شدیم و این موضوع جای تامل دارد؛ لذا بنده به عنوان کوچکترین عضو جامعه تعزیه کشور ضمن احترام ویژه ای که به همه اساتید شرکت کننده در برنامه روز واقعه را دارم، باید عرض کنم به این شکل نباید تعزیه را گسترش داد. تعزیه باید به شکل سنتی خود توسط افراد متخصص نشر داده شود.
وی در بخش دیگری از سخنانش یادآور شد: همچنین هنرمندان تعزیه همواره نسبت به ارزش های انقلاب اسلامی وفادار بوده و معتقدند به برکت این نظام بوده که تعزیه رشد و تعالی پیدا کرده و استفاده از کسانی که با نظام زاویه دارند در تعارض با سیاست های تعزیه خوانان می باشد. متاسفانه عده ای از افراد معلوم الحال که در لباس تعزیه به این هنر والا خیانت کردند، در پاسخ به این انتقادات، به جای ارائه پاسخ منطقی، منتقدین را مورد توهین قرار داده اند.خسروان دیگر انتقادات وارده به این برنامه را اینگونه تشریح کرد: در برنامه «مجلس واقعه» شاهد آن هستیم که مجری اساتید را مانند بچه های کلاس اول نشانده و خود ایشان رو به روی اساتید همانند معلم و شاگردی جلوس کرده اند؛ این شکل ناپسند است. چرا این عزیزان در حوزه مداحی چنین کاری نمی کنند؟ چون ورود به حوزه مداحی آداب خودش را دارد و هرکسی به خودش اجازه نمی دهد روبه روی استاد

بنشیند و سخن بگوید و ضمن اینکه حوزه مداحی متولی دارد ولی در هنر تعزیه ما متولی و مسئول مستقلی مانند کانون مداحان و…نداریم و انجمن تعزیه داریم که صرفا امور بیمه و برخی فعالیت های جاری هنرمندان را انجام می دهد و متاسفانه به نام های گوناگون در تعزیه فعالیت صورت می گیرد و خیلی از منفعت طلبان از قبل تعزیه دنبال سودجویی هستند و انتقاد دیگری که در این برنامه هست،این است که موسیقی اصیل تعزیه به فراموشی سپرده شده و در قسمت هایی از برنامه نوازنده شیپور برای خودش می نوازد و فقط تصویر او را می‌بینیم و روی تعزیه آهنگسازی شده که این کار در شان تعزیه نیست.
وی در پایان گفت: به هر حال بنده و تعدادی از تعزیه خوانان و دست اندرکاران این هنر اصیل، نسبت به تجدیدنظر در برنامه «مجلس واقعه» خواستار اقدام مقتضی هستیم که دخالت مجری حذف و فقط تعزیه اجرا شود؛ بطوری که تعزیه به شکل کامل و منظم از رسانه ملی بدون دخالت مجریان در ایام مناسبتی آماده و پخش شود و در پایان نیز به موضوعات مناظره و ایده پردازی بپردازند.
https://aftabyazdonline.ir/?p=86767