وزیر امور خارجه آمریکا در گفت‌وگویی با تلاش برای توجیه نفوذ رو به افول این کشور در عرصه دیپلماتیک در مناسبات کشورهای خاورمیانه، با اشاره به میانجیگری پکن برای ازسرگیری روابط تهران-ریاض، گفت که از تلاش‌های دولت چین برای ارتقای صلح و حل مشکلات منطقه حمایت می‌کند.

به گزارش گروه بین الملل آفتاب یزد آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا در گفت‌وگویی با شبکه ان‌پی‌آر که مشروح آن در وبگاه وزارت امور خارجه آمریکا منتشر شده است، در پاسخ به این سوال که آیا با توجه به فعالیت‌های اخیر چین در عرصه دیپلماتیک، از جمله میانجیگری برای ازسرگیری روابط دیپلماتیک ایران و عربستان سعودی، آیا پکن در حال تبدیل شدن به جایگزینی برای آمریکا به عنوان یک میانجی جهانی است، گفت: من اخیرا در خاورمیانه، در واقع در عربستان سعودی بودم. وقتی آن‌جا بودم، نه‌تنها با سعودی‌ها، بلکه با اعضای شورای همکاری خلیج فارس و سپس با ائتلاف گسترده‌تری از کشورها دیدار کردم که سال‌ها پیش برای مبارزه با تهدیدهای ناشی از داعش گرد هم آمدند. آنچه می‌توانم در این باره بگویم این است که آمریکا از دیرباز تا کنون شریک ارجحی برای تمامی این کشورها بوده است.

بلینکن در ادامه گفت: در عین حال، اگر چین ابتکاراتی انجام دهد که واقعا به حل مشکلات و گسترش صلح کمک کند، اتفاق خوبی است و ما از آن حمایت می‌کنیم. همین که آن‌ها میزبان دور آخر گفت‌وگوها میان ایران و عربستان سعودی بودند که بیش از دو سال در جریان بود و نتیجه توافقی شد که حداقل امکان کاهش تنش‌ها میان آن‌ها و حل‌ یکی از مشکلات بسیاری را دارد که ایران ایجاد کرده است. اگر چین به موقع نقش سازنده‌ای ایفا کند و بتواند به پیدا کردن راهکاری منصفانه و پایدار در اوکراین و پایان دادن به تجاوز روسیه کمک کند هم اتفاق خوبی خواهد بود.

ایران و عربستان سعودی در فروردین ۱۴۰۲ برای ازسرگیری روابط دیپلماتیک با میانجیگری دولت چین به توافق رسیدند.

دولت چین اعلام کرد که هدف آن از کمک به انجام شدن این توافق میان تهران و ریاض کمک به تنش‌زدایی در منطقه، افزایش صلح و ثبات آن و مقابله با مداخله خارجی بوده است.

برخی تحلیل‌گران نقش چین برای ازسرگیری روابط ایران و عربستان سعودی را نشان‌دهنده کاهش نفوذ آمریکا در عرصه دیپلماتیک در منطقه تلقی کردند.

وزرای امور خارجه ایران و عربستان سعودی برای اولین بار پس از این توافق در پکن دیدار و درباره آینده روابط دو کشور رایزنی کردند.

اماکن دیپلماتیک ایران نیز در ریاض و جده در روزهای اخیر بازگشایی شد.

فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه عربستان سعودی در هفته جاری به تهران آمد و با همتای ایرانی خود و رییس جمهور ایران دیدار کرد. او پیام دعوت شاه سعودی برای سفر به عربستان را به رییس جمهور ایران ابلاغ کرد.

قرار است سفارت عربستان سعودی در تهران نیز درروزهای آتی بازگشایی شو

https://aftabyazdonline.ir/?p=82718